måndag 29 augusti 2016

VALHALLA


Valhalla är en dansk tecknad serie som är skapad utav Peter Madsen, Henning Kure, Per Vadmand och Hans Rancke-Madsen. Första publiceringen kom ut 1979 och den sista år 2009 i femton album.

Serien kan lättast beskrivas som löst baserade äventyr på de gamla nordiska gudasagorna med fria tyglar. Dock bör det tilläggas att de är gjorda på ett värdigt men humoristiskt sätt som tordes tilltala alla åldrar. De är vackert illustrerade och tecknarstilen går i fransk/belgisk stil i kontrast med den amerikanska mer realistiska tecknarstilen. Jämför man Marvels Thor med denna nordiska variant så slår den danske Tor Marvel-Thor på fingrarna i samtliga fall i mitt tycke. Dels är dem gjorda efter nordiskt kynne och är mer trogna de gamla sagorna. 

Känner man inte till serien sedan tidigare så bör man kolla upp dem. Speciellt om man har barn då de är ett lysande sätt att få dem att intressera sig för våra förfäders arv på ett modernt sätt som är lätt att ta till sig. 

Mellan 2011 till 2013 utkom samlingsvolymer i fem delar med samtliga berättelser som är lätta att få tag i.

Det utkom även en tecknad filmatisering 1986 och hela filmen finns tillgänglig på youtube (men på engelska). Här har ni trailern: 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar