tisdag 23 augusti 2016

FASCISM OCH FUTURISTISK ESTETIK



När den fascistiska rörelsen i Italien växte fram så var det en hel del som skiljde sig åt ifrån den tyska nationalsocialismens ideal då det kommer till etestik och konst. 
Fascismen hade starka drag ifrån futurismen, både politiskt men även i estetiska uttryck. Futurismen omhuldade allt det starka och kraftfulla i det moderna. Hastighet, maskiner, teknik, ungdom och (militärt) våld. I konsten gav detta sig i uttryck en ny sorts sätt att avbilda det man ville gestalta, så att man fick känslan av just den här typen av uttryck som futurismen såg som inspiration eller rent av ideal rent politiskt. Man ville omdana hela samhället och såg med oblida ögon på det gamla samhället och dess förfall.
I detta kontext bör man också förstå hur samhället i Europa på de flesta håll såg ut. En hel generation hade dött eller lidit i skyttegravarna vid förstavärldskriget och politiskt och social instabilitet rådde på många håll, detta ledde många gånger till inbördeskrig. Italien var inget undantag.
Futuristerna i Italien var radikala, nationalistiska och såg en oändlig möjlighet i den ungdomliga fascismen som andades framtid och banade väg för något nytt i mänsklighetens historia. På sikt kom dock denna relation inte att kvarstå. Främst för att futuristerna slutligen kom fram till att fascismen var allt för konservativ för deras sinnesslag.  Dock färgades somliga av futurismens drag av sig och blev en av beståndsdelarna av den fascistiska rörelsen i landet. Det visuella bör särskilt tas i åtanke. 

Personligen så är jag väldigt konservativt laggd då det kommer till konst. Modern konst i mina ögon känns som ett hån mot begreppet konst för att det är vulgärt i sin sämsta bemärkelse, och jag ser föga värde i det. Däremot så skall jag erkänna att somliga av dessa motiv känner jag mig kluven till, på något underligt vis så tilltalar de mig samtidigt som jag tycker att de ser anskrämliga ut. Det som tilltalar mig är förmodligen att det ger en känsla utav gammal science-fiction, en genre jag är tämligen svag för. 

Nåväl, här är några exempel av hur konsten i Duces Italien kunde se ut på den här tiden.




2 kommentarer:

  1. Veldig bra. Futurismen er en del av fascismen som blir oversett fordi den ikke passer inn i vår sedvanlige forfedre dyrkelse.

    Futurismen ee kompromissløs og med visse modifikasjoner være ungdommens ideal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är beredd att hålla med om det. Sen bör det tilläggas att det finns givetvis också olika grad av hur detaljrikt det är målat också.

      I det stora hela så vågar jag säga att detta är en högst italiensk företeelse och faktiskt fortfarande levande inom den moderna levande fascismen. Det är helt enkelt ingenting som har förpassats till historien.

      Radera