fredag 2 september 2016

SKÄGG OCH AUKTORITET


Låt oss tala om skägg. Hur förändrar skägget mannens anlete? De flesta skulle nog säga att det får personen att se äldre ut än vad de nödvändigtvis är. Personen ifråga får också ett förändrat ansikte i stort då anletsdrag döljs. Psykologiska studier visar också att både män och kvinnor tycker att män med skägg ser mycket mer maskulina och aggressiva ut. Samma studier drar också slutsatsen att män och kvinnor på instinktiv nivå tolkar att en skäggig man i sällskap slätrakade män som den med auktoritet och den troligaste att ha störst erfarenhet. 
Attraktionen från kvinnor i fråga? Ja, den är delad. Men mycket pekar även där att kvinnor känner sig mer dragna åt mannen som utstrålar maskulinitet och auktoritet.

Vi kan också blicka bakåt i tiden och se hur synen här i Europa har sett ut och inställningen till skägg har varit. 

De gamla grekerna ansåg att skäggväxt var förknippat med övergången från barn till vuxenlivet och såg det som ett tecken på virilitet och manlighet. Ordet de använde för skägg kunde också användas som synonym för just 'man'. Grekernas filosofer är även de kända för sitt skägg och därför förknippas skägg än idag med visdom. Faktum är att filosoferna på denna tid tog skägget på högsta allvar och det var olika typer av skägg beroende på filosofisk inriktning. 

Trotts stereotypiska föreställningar om att alla romare var slätrakade till motsats till barbarerna utanför imperiets gränser så stämmer det inte. Det var sedvanligt att bära skägg bland romare i början av imperiets framväxt och senare fram i tiden skiftade det i perioder precis som dagens mode. Dock precis som hos grekerna så var skägget intimt förknippat med manlighet och visdom.  Flera källor berättar om då romare rakat sig och sedan lämnat det avrakade skägget som ett offer eller en tribut till en speciell gudomlighet de önskade blidka. Detta tyder på att det var något som värderades högt.

Ser vi närmare till vår egen kultursfär så kan vi läsa om hur de kontinentala germanerna bar skägg och såg det som en intim del av deras identitet. Krigarna blekte skägget för att få en röd nyans och tycks ha en koppling till Donar, hos oss känd som Tor. Tor beskrivs som den starkaste av gudar med sin ásmegin (gudomlig styrka) sitt röda skägg och hammare och är precis den samme gud. 

En av dessa kontinentala stammar namngav sig själva efter sitt speciella attribut, det långa skägget. De kallade sig Langobarder (lång-skägg). Ursprunget till detta enligt sina egna sägner fick de av självaste Oden. Hos dem levde denna sed kvar långt in på medeltiden även att då de vart kristnade sedan länge. Och svor de en ed, svor de den vid sitt skägg. 

Nåväl, vi behöver inte gå igenom hela historien för att se att skägget har setts på samma vis genom tiderna som dagens psykologiska undersökningar visat. Skillnaden ligger i modet, inte människans sätt att vara, uppfatta det den ser och känner. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar