måndag 5 september 2016

HÅRDROCKEN HEROISMENS FÖRSVARARE


Idag är inte heroism, ära, det bombastiska och episka begrepp som lyfts fram i kulturlivet för gemene man och kvinna. Dock finns det ett undantag, och det hittar vi i hårdrocken. 
Vi behöver inte personligen nödvändigtvis tycka att musiken i sig är tilltalade. Men det är värt att titta närmare på ur ett rent objektivt perspektiv i det sammanhanget jag nämnde ovan. 

Där vi främst hittar dessa ting är inom heavy metal och power metal. Det är inte ovanligt med omslag och illustrationer av krigare som besegrar drakar, slagfält, hjältar som svingar ett svärd eller skjuter vilt omkring sig. 
Konstnärer som exempelvis Frank Frazetta har till stor del hjälpt till att forma de estetiska idealen medan författare som Robert E. Howard och JJR. Tolkien utan tvekan också gjort sitt för att inspirera lyriken för att ta några tydliga exempel.


Folk metal (en blandning av folkmusik och metal) och pagan metal är två andra subgenrer inom metalmusiken som i högsta grad också har dessa ideal och som sjunger om våra förkrista gudar och myter, förfäder och folklore. 

Visst kan man tycka att det kan te sig en aning fånigt. Men man skall ändå vara glad för att dessa ideal och tankegångar som vi annars är svältfödda med är något som främst tilltalar tonårspojkar och unga män. Det är också dessa som behöver det mest för att känna någon sorts samklang med sin natur. 

Leeds Backett University 2015 "avslöjade" (http://www.leedsbeckett.ac.uk/news/1015-racism-and-sexism-in-heavy-metal-highlighted-in-new-study/) hur "rasistiskt", "sexistiskt"och "exkluderande" det här var för icke-vita. För att inte tala om normaliserande av det "maskulina"... Ja, självklart är det det, vilket bara är positivt! Jag kan inte på något sätt se hur det skulle leda till något negativt att pojkar vill bli män eller att män är stolta över att vara män.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar