torsdag 20 oktober 2016

NUTIDENS REALITET


Jag har haft ett intresse för svensk stormaktstid sedan barnsben. Detta var något jag utvecklade ganska så tidigt och stimulerade bland annat med ungdomsböcker utav Olov Svedelid. Där fick man följa med på spännande äventyr med skeppsgossar och andra karaktärer beroende på vilken utav böckerna det var frågan om. Men utöver det så fanns det givetvis historieböcker om svenska segrar och förluster och andra öden som jag läste och förundrades utöver. 

Det bör påpekas att jag inte ser mig direkt som någon rojalist men en jag måste säga att jag absolut beundrar kungar som exempelvis Gustav Vasa, Gustav Adolf Den Store, Karl XI, Karl XII och Gustav III. Det var män som gjorde vad plikten krävde i de tider då de regerade. Att jag nu inte direkt har mycket till övers för kungahuset idag är en helt annan sak. Sedan bör det understrykas att dåtidens krig och konflikter med våra brödrafolk i Norden eller för den del Ryssland och andra länder var dåtidens realitet och ingenting som vi bör applicera på vår samtid idag. 
Det är min åsikt att de som kämpat och försvarat vårt folk och vår nation gjort det för framtida generationer och sett till att landet har hållits svenskt. 

Jag är för en Nordisk Union, en modern Kalmarunion. Men det är ingenting som jag ser är något som går stick i stäv med att jag högtidlighåller mitt folks bravader i gångna tider även då detta har vart mot våra nordiska brödrafolk. Visst är det beklagligt att vi har krigat mot varandra och alla de sorger och fasor det dragit med sig men som tidigare nämnt var det dåtidens realiteter inte dagens.
Dåtidens kalmarunion var med facit i hand något som inte var en union där samtliga länder styrde tillsammans, det var centraliserat i Danmark där hela maktstrukturen fanns. Det var då rent av en nödvändighet för svenskarna att slå sig fria. 
 Idag är det nog ingen skulle jag våga säga som skulle vara fientligt inställda exempelvis danskarna som har vart en av svenskarnas ärkefiender, och låt det så förbli. 

Nutidens realitet är att det varken är önskvärt med någon form av konflikt med våra brödrafolk eller chauvinism gentemot varandra. Vi har betydligt större problem att ta itu med idag, gemensamt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar